Logo

Јул 4. 2024.

Festival nauke

Festival nauke

U februaru je u svečanoj sali OŠ ,,22. oktobar” u Surčinu održan Sajam nauke. Ovo je bio 9. sajam po redu, pa je već postao tradicionalan i okupio je veliki broj malih naučnika. Na ovaj način nastavnici promovišu nauku i učenje, ali na interesantan i primamljiv način. Bilo je preko 30 izlagača.


Učesnici su pokazali znanje iz gotovo svih predmeta, a učenici SŠ ,,Dositej” su sa nastavnicom hemije Sofijom prikazali eksperimente koje su naučili na vežbama i časovima u školi: sagorevanje borata, čarobno mleko, kupus kao indikator, alko-test. Kod prvog eksperimenta soli borne kiseline se nazivaju borati. Kristali borne kiseline se preliju sa malo etanola i palidrvcetom se zapale, pa usled sagorevanja borata možemo videti intenzivno zeleni plamen. Eksperiment sa crvenim kupusom nam pomaže da u kućnim uslovima otkrijemo da li neka supstanca iz domaćinstva daje kiselu ili baznu sredinu. Alko-test nam, kako ime kaže, pokazuje da li vozač ima alkohola u krvi, a sama reakcija je katalizovana jakom hlorovodoničnom kiselinom.


Svi ovi eksperimenti uživo deluju veoma zanimljivo, a deca se osećaju kao pravi naučnici kad uspeju sami da izvedu ono što im nastavnik pokaže. Zbog toga je ovaj sajam prošao veoma uspešno, a osnovci su zastajali i posmatrali štand za kojim su bile naše gimnazijalke sa svojom nastavnicom.

Podelite:

Logo

Upis u generaciju 2024/25. je otvoren!

Prijavite se na vremeArrow